Răpirea din Serai, de la capodopera lui Mozart la simbolului kitsch-ului la români

Răpirea din Serai, de la capodopera lui Mozart la simbolului kitsch-ului la români

Fie că vorbim despre covoare sau carpete, Răpirea din Serai reprezintă un etalon la evaluarea calităţii acestora. Cum a ajuns această capodoperă a lui Mozart să reprezinte un simbol al kitsch-ului la români o să aflaţi în rândurile care urmează.

Puţini ştiu că operă a reprezentat creaţia lui  Wolfgang Amadeus Mozart pe un libret de Stephanie Gottlieb, care a revizuit libretul cu acelaşi titlu scris de Christoph Friedrich Bretzner. În scurt timp, carpeta sau covorul care ilustrează scenă a devenit un obiect indispensabil în fiecare casă a românilor.

 

Răpirea din Serai a devenit simbolul cocalarilor la români

 

Ajuns subiect de glume în mai toate publicaţiile de satiră din România, Răpirea din Serai a devenit un simbol al cocalarilor români. Cu toate că şi în zilele noastre se mai găsesc, în zona rurală a României, carpete de acest fel, lumea evită să le mai achiziţioneze. Este greu de deosebit o lucrare fake de una originară.

Preţurile de pe site-urile de specialitate sunt adesea mult peste ceea ce îşi poate permite o persoană din clasa medie. Unele obiecte de acest fel ajung să coste şi 2000 de lei bucata. Desigur, preţurile variază iar unele persoane sunt dispuse să vândă o astfel de operă şi cu 200 de lei. Totuşi, fie că vorbim despre un obiect fake, sau unul autentic, un lucru este cert: Răpirea din Serai rămâne o poveste de dragoste emblematică

 

Care este povestea din spatele vestitei carpete

 

Ştim deja că orientalii şi-au pus definitiv amprenta în creaţia de covoare sau carpete. Orientalii au ilustrat, de-a lungul timpului întregi scene din celebrele poveşti cu sultani sau duhuri. Povestea vestitei carpete este una de dragoste, una în care un tânăr îndrăgostit îşi salvează marea iubire. Totul începe atunci când Constanța se îndrăgosteşte nebuneşte de Belmonte, un tânăr spaniol. Totuşi, frumuseţea răpitoare a femeii este ascunsă publicului larg.

Selim Pașa o închide pe aceasta în propriul palat. Pentru că dragostea era una intensă, tânărul nobil spaniol decide să se inflitreze în palatul sultanului spunând că este un arhitect italian. La miezul nopţii, bărbatul pătrunde în grădina palatului (serai în arabă) şi cu ajutorul unei scări acesta o coboară pe iubirea vieţii lui într-o barcă. În cele din urmă, cei doi sunt prinşi. Vrând să găsească vinovatul, Selim Pașa întreabă despre cine este vinovat. Din dorinţa de a-l scăpa unul pe altul, cei doi şi-au luat vina asupra lor şi pentru că iubirea adevărată învinge mereu, impresionat de iubirea lor, Selim Pașa a decis să le redea amândurăra libertatea

 

La Spălătoria de Covoare Royal poţi veni şi cu Răpirea din Serai

 

 

Pentru că noi tratam cu gingășie absolut orice tip de covor, sau pătura, la Spălătoria de Covoare Royal din Iași îţi poţi aduce şi Răpirea din Serai dar şi orice altfel de covor sau pătură. Nu punem întrebări şi te asiguram de faptul că pătură şi covorul tău vor căpăta strălucirea de altă dată

Avem la activ peste 30.000 de metri pătraţi de covoare curăţate prin serviciul de curățătorie covoare iar personalul nostru format din 10 angajaţi te vor asigura că ceea ce facem noi este o adevărată artă. Folosim cele mai bune produse din industria de profil şi suntem atenţi la cele mai mici sau mări pete de murdărie existente. Iar pentru că ştim că şi aspectul financiar este unul important, îţi oferim preţuri pe măsură. Intră pe site-ul nostru şi vei vedea că noi vorbim serios!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]