Pentru că acum de când cu pandemia CoVid petrecem tot mai mult timp acasă, indiferentă că lucrăm de acasă, stăm cu copilul pentru că școala s-a mutat online, ori suntem în concediu, consumăm tot mai multă energie electră. Implicit acest lucru duce și la creșterea sumelor de bani de pe facturile lunare de la utilități. De aceea în următoarele rânduri vă recomandăm căteva sfaturi pentru economisirea energiei.
Stingeți lumina atunci când părăsiți o încăpere pentru a economisi energie. Profitați de lumina naturală în timpul zilei, cu cât aprindeți lumina mai târziu cu atât veți economisi mai mult. Pentru a profita din plin de lumina naturală, amenajați-vă spațiul corespunzător. De exemplu, așezați biroul sau scaunul lângă fereastră. Utilizați culori deschise: pereții, mobila și perdelele în culori deschise reflectă lumina și reduc nevoia iluminatului. Astfel se utilizează mai multă lumină naturală. Întrețineți corpurile de iluminat: corpurile de iluminat funcționează mai eficient când sunt curate. Praful de pe bec reduce capacitatea iluminatului cu 50%, iar restul de 50% este absorbită. Păstrând corpurile de iluminat curate, sporim cantitatea de lumină fără a utiliza mai multă energie. Înlocuiți becurile: eficiența becurilor scade în timp, astfel becurile trebuie înlocuite atunci când eficiența lor se reduce. Utilizați becurile potrivite: în loc să utilizați mai multe becuri de putere mică acolo unde vă trebuie mai multă lumină, utilizați un singur bec de putere mai mare.
Care sunt, în țările UE, restricțiile privind becurile incandescente?
În întreaga lume există restricții privind utilizarea, importul și vânzarea becurilor incandescente. Uniunea Europeana a anunțat restricții privint utilizarea becurilor incadescente în luna septembrie 2009. Magazinele de desfacere cu amănuntul nu mai au voie să ofere clienților becuri incandescente de mare putere. De asemenea, țările din Uniunea Europeană vizează interzicerea folosirii becurilor incandescente până în anul 2015.
Becurile economice
Becurile economice furnizează aceeași cantitate de lumina ca și becurile incandescente utilizând doar 1/5 din energia consumată de acestea din urmă. Becurile economice generează cu 80% mai puțin CO2 comparativ cu becurile clasice.
Economisiți bani, economisind electricitate
Înlocuirea tuturor becurilor incandescente din căminele noastre se poate dovedi costisitoare pe moment. De aceea noi vă recomandăm dacă nu aveți posibilitatea financiară de a face un efort pe termen scurt să luați un împrumut cu 0% dobândă de la adresa creditdoctor.ro. Aici veți găsi împrumuturi doar cu buletinul pe anul 2021 pentru a vă putea duce la bun sfâșit investiția în casă, ca mai apoi să puteți economisi bani lună de lună. Este atât de simpul.Dacă aveți un venit minim garant, intrați pe site, aplicați pentru un credit și aveți banii în cont a 2a zi. Totul cu 0% dobândă pentru primul împrumut contractat. Trebuie să știți că trecând de la becuri incandescente la cele economice costurile cu facturile lunare vor fi reduse cu 80% ceea ce privește partea de iluminat. Becurile economice se vor amortiza în 6 luni, iar durata lor de viață este mai mare decât cea a altor becuri.
Există diferență între becurile economice și becurile incandescente din punct de vedere al puterii electrice. De exemplu, un bec economic utilizează doar 9W pentru a furniza aceeași lumină pe care o emite un bec incandescent de 40W. Când vrem să schimbăm becurile incandescente din casă, putem folosi lista de mai jos.
Bec incandescent / Bec economic
40 W 9 W
60 W 11-12 W
100 W 18-20 W