Persoane fizice care ofera bani cu împrumut: prudența e cuvântul de ordine!

Persoane fizice care ofera bani cu împrumut: prudența e cuvântul de ordine!

Ai nevoie de bani și o rudă vrea să-ți împrumute? Mai simplu si de multe ori mai linistitor decat împrumutul bancar, a apela la persoane fizice care ofera bani cu împrumut este un proces din ce in ce mai des intalnit dar atentie, nu sunt de neglijat riscurile! Fie că treci printr-o platformă sau printr-un membru al familiei tale, creditul între persoane fizice (și orice altă formă de împrumut) presupune întocmirea unui contract de împrumut, în special pentru a proteja din punct de vedere legal creditorul și împrumutatul. Va fi apoi necesară înregistrarea contractului de împrumut la fisc.

O suma mai mare nu mai este un simplu aranjament între prieteni, ci un împrumut de declarat oficial. Pentru a evita escrocherii și procese, aveți grijă să respectați aceste măsuri:

Formalizează-ți contractul de împrumut

Chiar dacă aveți încredere în persoana care vă dă un împrumut, este obligatoriu să lăsați o urmă semnată pentru a evita orice neînțelegeri. La fel ca într-un contract convențional de credit de consum, toate condițiile de împrumut trebuie să fie indicate:

suma ;
durata ;
dobanda;
eventual, ratele.

Odată ce ați convenit asupra tuturor acestor mențiuni, aveți de ales între două forme de text:

Contractul de împrumut: fiecare parte trebuie să aibă un original semnat.

O recunoaștere a datoriei: după cum sugerează și numele, este la latitudinea debitorului să scrie acest text pentru a certifica că datorează bani creditorului. Prin urmare, textul trebuie scris, datat și semnat de acesta. El va păstra o copie atunci când creditorul păstrează originalul. Pentru ambele texte, puteți fie să le redactați și să le semnați singur între creditor și debitor (sub semnătură privată), fie să treceți printr-un notar. Indiferent de varianta aleasa, un original al actului trebuie depus la fisc.

Respectați tarifele actuale

Dacă sunteți de acord cu o rată a dobânzii, aceasta nu trebuie să depășească ratele de uzură. Aceste bareme sunt stabilite de BNR în funcție de ratele creditului aplicate de bănci și corespund dobanzilor maxime la care banii pot fi împrumutați.

Declara dobanda

Conturile bune iti aduc si prieteni buni, dar atunci când sunt sume importante, statul trebuie informat. Indiferent dacă împrumuți sau primești bani, trebuie neapărat să declari dobânda primită sau plătită la impozite. Acestea vor fi considerate venituri impozabile pentru creditor. Dacă uitați acest pas, autoritățile fiscale pot impozita suma ca venit de origine nedeterminată.

Persoane fizice care ofera bani cu împrumut: alege oameni de încredere

Aceasta este fără îndoială condiția nr. 1 înainte de a apela la persoane fizice care ofera bani cu împrumut. Trebuie să ai încredere în persoana cu care îți asumi un angajament financiar. Poate fi rude, familie sau prieteni, precum și străini. În acest din urmă caz, fiți foarte atenți: multe escrocherii înfloresc pe internet. Așa că aveți grijă daca alegeti sa apelati la persoane recunoscute.

Atenție, însă, si la condițiile de împrumut prea favorabile, fiscul poate considera împrumutul de familie ca pe un cadou de familie dacă consideră că creditorul nu se așteaptă în mod rezonabil să fie rambursat. Consecințele fiscale rezultate pot avea mai mult sau mai puțin impact în funcție de natura legăturilor familiale menținute.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]